2010年2月にヘルシンキに引っ越してきました。日本を離れて早10数年、ここは4カ国目です。イギリス、シンガポール、タイそして出張や旅行で訪れた数々の国で、おいしいものに出会いました。きっとフィンランドでもいろいろな発見があるはずと期待をこめて、このブログを始めます。

I have moved to Helsinki in February 2010. This is the forth country I live outside of Japan. There were many discoveries of delicious food in the UK, Singapore and Thailand, then over 30 countries I have visited for business trips and holidays. I am sure there are more here in Finland and I am here to start reporting what I experiences.

2010/08/29

Muikku - Vendace - マス

ヘルシンキの季節が変わりつつあります。朝は少し肌寒かったりして、秋いやまだ8月なのに冬があっという間にやってくるのではと思う今日この頃です。マーケットでも、いろいろな種類のマッシュルームが並べられ、ここにも秋の味覚があるのねと再確認。
The season is changing in Helsinki. I feel a bit chilly in the morning and it is obvious the summer is over here. I am afraid that the winter is coming here at full speed. In the market, various muchrroms are displayed and that's another sign of 'climate change'.

ちなみにマーケットにはこんなものも売ってます。サウナに入って体をばちばちたたく白樺の葉っぱです。香りがいいけど、掃除が大変なので私は使いません。Birch leaves are also sold in the market. This is used in sauna to hit the body. Produce nice flavour and it must be good for body, but I don't use it as I have to spend more time to clearn up the sauna than staying there.

土曜日はジョギングにでかけて、そのままハカニエミのマーケットに直行するのが土曜日のおきまりになってきました。カード持参なんだけど、歩いているうちに「やりくりショッピング」を思いついて、現金10ユーロで何が買えるか試してみることにしました。もちろん作るメニューも考慮にいれて。うろうろしてゲットしたのが、下の6品です。しめて9.85ユーロ。I have now Saturday routine - go for running and get to Hakaniemi market and do groccery shopping in the open market there. I normally carry my credit card, but somehow was inspired to do '10euro shopping challenge'. For 30 minutes, I walked back and forth and got the following 6 for 9.85 euro in total.
かねがね物価の高さはいろいろな人にぶちまけていたのですが、どうでしょう。The cost of living is not so friendly here, but what do you think?

上の段真ん中のお魚、なんとかマスです。フィンランド語でmuikkuという魚なんです。英語訳まではたどりついた(vendace)けど、日本語訳がなかなか検索にひっかからない。サケ科でマスの一種らしい。ちなみに、8尾かったので全部揚げ焼きにして半分はポテトと野菜と一緒にディナーとなりました。あと半分、たまねぎと一緒に現在冷蔵庫で黒酢南蛮漬けにされています。The fish in the middle of the top is called 'muikku'. It was not so difficult to find the English translation (vendace), but was not possible to find the name in Japanese. It is a kind of 'masu' fish. I bought 8 pieces and pan-fried all. A half was served with potate and vege and the other half are resting in the fridge with onion and being marinated with black vinegar.





 


2010/08/21

Luomo - ルオモという名のミシュランレストラン

ルオモというミシュランの星を獲得したレストランにいきました。このレストランは、コースメニューのみで、6週間ごとに替わります。3-5-7コースの中から、5コースにしました。前菜3品とメインにデザート。そしてそれぞれに合うワインも別注文。通常のワインリストもありましたが、ワインも3-5-7というメニューがありました。とにかくおいしかった。自信をもってお勧めできるレストランがやっとできたって感じです。では、写真でお腹いっぱいになってください。

Went to Michelin restaurant called 'Luomo'. This is one of the restaurants in Helsinki that are difficutl to reserve the table. My friend booked the table  just 2 hours before our dinner. We were sooooo lucky! The menu offers 3, 5 or 7-course and there are also 3, 5 or 7-glass wine menu to go along with each plate in addition to the normal wine list. Tried the combination of 5-course and 5- glass wine. I cannot describe how good the foods were. 5 glasses of wine were a bit too much even for me, but this is restaurant is definately what I can recommend for you. Feel full with all these pictures!

食前酒を装った、ザリガニのジュレ。北欧では、夏にザリガニをたべるんだよ。季節の風物詩です。Apperitif-like crayfish gelee. Servied before the appetisers came. It's Nordic seasonal flavours.

 前菜その1-きのことポテト。
The first appetiser - forrest mushroom with potates.

 前菜その2-すずきのスープ。
The second appetiser - perch 'summersoup' sous vide. 

前菜その2-はとの赤ワインロースト
Pigeon and Pinot noir.

お口直しのシャーベット
Sherbet

友人のメインコース - タイ風サーモンのコンフィット
My friend's main course - Confit salmon Thai style

私のメインコース - 沖縄ラフテー (フィンランド人のシェフが作ったとは思えない繊細な味)
My main course - Rafute port from Okinawa (this is Okinawa receipe. Could not believe it was cooked by Finnish chef)

友人のデザート - ブルーベリーの森
My friend's desert - Blueberry forest

私のデザート - ティラミス
My desert - Tiramis

お財布のひもをゆるめてから出かけましょう!
Make sure you budget this dinner well!

2010/08/07

Grilled goat cheese salad - ヤギのチーズグリルサラダ

またまたサラダネタで!

ここフィンランドのカフェメニューに必ずといっていいほどあるサラダは3種類。小海老のカクテルサラダと、チキンがのったシーザーサラダみたいなのと、焼かれたヤギのチーズが上にのっているもの。不思議とサーモンサラダという定番メニューはない。サーモンスープはあちこち見かけるのに。

今週久々にゴルフの打ちっぱなしに行きました。3年ぶりくらいかな。日本みたいに周りを囲むネットはなく、とにかく広い敷地にずらずらずら~~~とブースがあって、そこからティーショットをうつように打ちっぱなします。かといって、距離がすごいわけじゃないんだけど。ちなみに、私が行ったゴルフ場は冬スキー場になります。さて、話をサラダに戻すと…
打ちっぱなしのあとに、ヨットーハーバーにあるカフェに行って、同僚のお勧めのサラダをオーダーしました。上にのっているのがヤギのチーズ。正直ヤギ慣れると、おいしく感じるようになってきました。


It is about salad again!

Every resturants and cafes in Finland that services salada typically offers 3 kinds, shrimp salada, chicken salad and grilled goat cheese salad. I wonder why I don't see salmon salad while salmon soup is available almost every restaurants.

I went to the driving range after a while, maybe after 3 years. There are no nets to suround the range. The booth is wide spread and everyone hits every ball like tee shots. This driving range is a ski resort in winter. Let me go back to salad story...
After hits some balls, my collague and I went to the restaurant near the yachat harbour. We ordered the recommended salad. My choice was the grilled goat cheese salad. Goat or sheep cheese never be my first choice (always the cow cheese came first) before, but I am now very used to have this salad and therefore started liking the goat cheese,