2010年2月にヘルシンキに引っ越してきました。日本を離れて早10数年、ここは4カ国目です。イギリス、シンガポール、タイそして出張や旅行で訪れた数々の国で、おいしいものに出会いました。きっとフィンランドでもいろいろな発見があるはずと期待をこめて、このブログを始めます。

I have moved to Helsinki in February 2010. This is the forth country I live outside of Japan. There were many discoveries of delicious food in the UK, Singapore and Thailand, then over 30 countries I have visited for business trips and holidays. I am sure there are more here in Finland and I am here to start reporting what I experiences.

2010/10/13

Breakfast on 10.10.10 -2010年10月10日の朝ごはん

いわゆる10.10.10(テンテンテン)の日。ちょっとビッグなニュースを期待していたけど(会社でね)それも延期され、静かな一日を過ごしました。
久しぶりに(カロリーが)リッチな朝食を準備しました。

Today, it is so-called 10.10.10 (ten-ten-ten). I was expecting a big news at work, but it was postponed, so spent a quiet day. To make a day great, I made rich breakfast, calorie wise.


この中にはいっているのは、マッシュルームとベビーリーク(ボロネギ)なんです。きのこについては、過去のブログで何度もふれましたが、今日のは今までに料理したことのない黒いきのこです。Mushrooms and baby leek are inside. I talked about mushrooms a lot in the past posts. Today's mushroom is black. I never cooked it before.
ベビーリークの写真も一応。Baby leek photo, too.

本当に静かに過ごしたので、他に報告することがない。なので、いきなり夕飯の写真です。I really didn't do much today, so no other things to report. So, here is a picture of dinner.
黒いきのことリークとポテトでスープをつくって、ハニーマスタードを刷り込んで焼いたサーモンを浮かべてみました。意外といいコンビネーションでした。I made a soup with black mushroom, baby leek and potate and also grilled the fillet of salmon with honey mustard. Good  combination unexpectedly!

2010/10/01

Soft shell crab @ Farang - ファランでソフトシェルクラブ

今日は久々の外食です。(ってなんか昭和のにおいがする表現かな)
Farang というフュージョンレストランに行きました。私は3回目です。一緒にいった同僚は始めてでした。評判を聞いたらしく、同僚がここはどうと提案。私は2度行ったことがあるけれど、いついってもOKなレストランなので、時間をかけずにここに決まりました。家から近いし…

I went for dinner today. Eating out is something special in Finland. It is like childwood feeling somehow. Farang is the name of the restaurant. This is my 3rd visit. My friends were first time there. They heard about this restaurant and proposed for today's choice. It didn't take seconds to agree as this is one of my favourite restaurants in helsinki. It's also close to where I live...

ここで、必ずオーダーするのが、ミントのきいたグリーンマンゴーソースに絡めてたべるソフトシェルクラブ。シンガポールでソフトシェルクラブの味を覚え、でも揚げ物なので敬遠気味だったけど、ヘルシンキでは迷わずオーダー。

One menu I never miss is the soft shell crab with mint and green mango sauce. I met soft shell crabe in Singapore and became a fan of it, but have been hesitant to order so frequently as it is normally deep fried. Here in Helsinki, I don't need to think twice when I know something tastes very nice.


本場のタイ料理の味を知っている(つもりの)私が太鼓判を押します。ここは他のタイレストランとちがいます。ヘルシンキ在住もしくは滞在予定の方(私の知っている限り、出張でくる人くらいかな)、ぜひお試しください。

I think I know how the real Thai foods taste and I can recommend this restaurant. It is different from other Thai restaurants. It is not cheaper, but doesn't cost double. if you are in Helsinki or plan to visit here (I know only few colleagues have plan to come, anyway...), please try out!