2010年2月にヘルシンキに引っ越してきました。日本を離れて早10数年、ここは4カ国目です。イギリス、シンガポール、タイそして出張や旅行で訪れた数々の国で、おいしいものに出会いました。きっとフィンランドでもいろいろな発見があるはずと期待をこめて、このブログを始めます。

I have moved to Helsinki in February 2010. This is the forth country I live outside of Japan. There were many discoveries of delicious food in the UK, Singapore and Thailand, then over 30 countries I have visited for business trips and holidays. I am sure there are more here in Finland and I am here to start reporting what I experiences.

2010/05/15

Saturday brunch - 土曜日のブランチ

 今日は土曜日。ヘルシンキに来てから一番暖かい週末を迎えました。まだ20度を超えてないけど、もう夏っぽい格好をした人が街にあふれ出ていました。
シーサイドは水着姿の人でいっぱい。うーん、夏が短いと、こうやって雨上がりのかたつむりのように日光浴するんだ。まだ肌寒いのに。

I think it was the most sunny and warm day today since I came to Helsinki. I could see the crowd both in town and seaside. Many of them are already on bikini and shorts. I was still hesitant to dress like summer but learned today that this is already considered like summer weather and I should do the same. Otherwise, I never have a chane to enjoy the nice weather.
おとといまでコート着て通勤していたのに、今日は久しぶりにスカートにサンダルで私も買い物に出かけました。マーケットのあるハカニエミまで歩いて。
ずっと四季のないところにいたので、しみじみと春の陽気を感じる一日でした。野菜もしばらく旬のものとか気にしなかったけど、ここにいると種類は少ないけど旬の野菜を味わうことができます。今日はマーケットでゲットした野菜の一部をご紹介。
After I went for jogging in the morning and learned the dress code for today, I walked to the open market in Hakaniemi. I recalled the feeling, 'arrival of spring' today after lived for 9 years in the place where no seasons exist. The market also tells the seaonal taste of which I've almost forgotten.


アスパラに新じゃが、そしてかぶ。白かぶには、ラベルにTOKIOと書いてある。聞いてみれば、日本の野菜だけれど、フィンランド産だって。かぶ好きなので、即購入。野菜の他にも、サーモンやパンツェッタなどのフレッシュな食材をゲットて、帰って早速パスタとサラダのブランチを用意しました。
Here is a collection of seasonal vegetables from my shopping. Asparagus, new potates and radish. The label of white radish 'TOKYO' caught my eyes. The lady in the shop said that this is Japanese radish, but made in Finland. I like this round radish so bought immediately. Hakaniemi market has a quite good selection of meats, fishes and breads. I bought fresh salmon and pancetta (italian bacon) and prepared the salada and pasta for my late lunch.


あしたもお天気だといいなぁ!
Hope this weather last for many weeks...

2 comments:

  1. ステキなブログだね~。
    そして相変らず美味しそうな物作ってる!さすが。
    あ~あこぴぃの手料理食べたいです・・・
    これからも楽しみに読ませてもらうね。

    あ、ブログリンクしてもいいかな?

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  2. ステマさん、コメントありがとう。お久しぶりぃ。
    プログリンクWelcomeです。

    食材に限りがあるけど、春になってからは旬のものを楽しめるので、素材の味を大切にお料理してます。また冬が来る前にいろいろ挑戦しなくちゃ。

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