2010年2月にヘルシンキに引っ越してきました。日本を離れて早10数年、ここは4カ国目です。イギリス、シンガポール、タイそして出張や旅行で訪れた数々の国で、おいしいものに出会いました。きっとフィンランドでもいろいろな発見があるはずと期待をこめて、このブログを始めます。

I have moved to Helsinki in February 2010. This is the forth country I live outside of Japan. There were many discoveries of delicious food in the UK, Singapore and Thailand, then over 30 countries I have visited for business trips and holidays. I am sure there are more here in Finland and I am here to start reporting what I experiences.

2011/01/14

Silakka - Baltic Herring - バルトニシン

週末に少し気温が上がって0度以上になったものだから、雪がとけてべちゃべちゃぐちょぐちょ状態。所々凍りついてほぼスケートリンクのような道もあり、歩くだけでよい運動になりました。
昨日からまた雪が降り始めて、また白い街に戻りました。会社帰りに撮った一枚。実際は、白銀の雪が舞うごとく、きらきらしてます。街灯が反射して地面もきらきらしています。
The tempreture went up to above ZERO during last weekend, so all roads in Helsinki are messy. Some places are icy, so I had a good exercise just by walking. It started snowing yesterday and whitening the city again. Here is the picture I have taken on the way to home this evening. The snow is reflecting on the street lights.

 あまり大降りではないけれどこんな感じで雪が降り続き、街中の雪景色が維持されていくのです。大雪で始まった2回目の冬を過ごしながら、やっと「ビューティフルウインター」の意味がわかっていくような気がします。ここに住み始めた当初は、とにかく寒くて寒くて1度でも気温が高いほうがよかったけど、今は結構マイナス1、2度くらいがいいかなあって思うようになりました。
It is now a heavy snow, but just keep snowing and make the white city stay. This is my second winter and I think I started understanding what 'beautiful winter' means. When I started living here, I appreciated whenever the tempreture went up , but now I prefer minus 1 or 2 degrees as it is just make the city beautiful and it is not too cold either. (Big change to my skin sensor, maybe) 

さて、今日の晩御飯。ニシンを調理しました。以前マスをのせたことがあるけど、このマスとニシンは普通に手に入る小魚の代表格です。 ここフィンランドでは、ニシンの酢漬けが朝食ブッフェなんかに出てます。私流に解釈すると、朝ごはんに明太子って感じかな。
Today's dinner - Baltic herring. I shared the picture of Vendace dinner. Vendace (Muikku) and Herring (Silakka) are the most popular 'small' fishes. Marinated herrings are often served in the breakfast buffet in Finland. For me, it is like a mentaiko (spicy pickled pollack ovum) for warm rice - our favorite back in home town.

年末年始の暴飲暴食のあと、今はとってもヘルシーな食生活を維持しているので、ソテーにして南蛮漬けです。マスもニシンもよくこうやって作り置きするんだけど、正直いって味の違いを感じません。私の魚味覚がここで同じものばかり食べているから衰えたのかしら? After rich and much dining over some holidays, I am trying to maintain very healthy diet nowadays, so  I sauteed the fish and marinated with vinegar and olive oil. With this, the fish can last for some days in the fridge, so I often make this. I am now not sure about the difference of two fish's taste. Am I losing an important tasting sensor of fish while I eat same things many times here?


でもまた明日も食べます。Anyway, I will eat this tomorrow again!

1 comment:

  1. 本当に北の国だ。東京はマイナスにはなかなかならないから。住み始めて2年目になると最初に見えてなかったものが目に留まるようになってきて、生活にあじが出てくる?
    それにしても、調味料豊富だよね。うちにピンクペッパーの買い置き、今ないわ。美しい写真にうっとりです。

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