2010年2月にヘルシンキに引っ越してきました。日本を離れて早10数年、ここは4カ国目です。イギリス、シンガポール、タイそして出張や旅行で訪れた数々の国で、おいしいものに出会いました。きっとフィンランドでもいろいろな発見があるはずと期待をこめて、このブログを始めます。

I have moved to Helsinki in February 2010. This is the forth country I live outside of Japan. There were many discoveries of delicious food in the UK, Singapore and Thailand, then over 30 countries I have visited for business trips and holidays. I am sure there are more here in Finland and I am here to start reporting what I experiences.

2011/07/14

Day 5 : Toscana cooking@Firenze - フィレンツェで料理修行

わっわっわたくしとしたことが、携帯=カメラ(もちろんNokia N8)をアパートに忘れてでかけてしまいました。なので、5日目のお料理と手順を写真に収めることができませんでした。とりあえずメニューだけ紹介します。ちなみに今週から生徒は私ひとり。先生独り占めです。Oops, I forgot my mobile phone=camera (off course Nokia N8) in my apartment, so could not take photos of foods and processes. So, I will introduce only menu. This week onward, I am an only student, so it is a private lesson.

Insalata parmigiana(ポロねぎとパルメザンチーズのサラダ)
Pasta con zucchinee aceto balsamico(バルサミコのきいたズッキーニとリコッタチーズのパスタ)
Involtini al marsala (豚肉と生ハムのセージ焼き・マルサラ酒風味)
Mousse di mele(りんごのムース

写真をお見せできないのが残念ですが、サラダはオリーブオイルとレモン汁のシンプルなドレッシングがパルメザンチーズの塩気とマッチして、ポロねぎの味がほどよいアクセントになってました。ちなみに私、ポロねぎを生で食べたのは初めてです。ズッキーニによく火を通したあと、バルサミコのエキスを吸って甘みが増したものに、熟成リコッタチーズとの相性は抜群でした。マルサラ(MARSALA)という食後酒を使って、肉料理のソースを作りました。梅酒に似たお酒で、そのままでも結構飲めます。ソースになったあとも美味でした。
It is indeed pity that I cannot show the visuals of delicious foods from today’s class. The salad was simply great with just a mixed dressing of olive oil and lemon juice. It matched to the salty parmesan cheese. I was able to enjoy the leek (I had it without cooking first time) out of the simple taste of this green salad. The past was also amazing. Very well stir-fried zucchini absorbed the essence of balsamic vinegar and it went very well with the grated old (hard) ricotta cheese. Marsala – local digestive liquor – made the main dish fantastic. It is similar to Japanese umeshu (plum liquor), so tasty as it is, but it became an excellent sauce for the port after all.

これで終わるのも寂しいので、週末にアパートの近くのピッツェリアからテークアウトしたピザの写真を載せます。鶏の詰め物をした日から、機会があればSALSICCIA(イタリアンソーセージ)食べてます。No pictures from cooking class, so here is pizza taken-out at weekend from the nearby pizzeria. I am addicted with SALSICCIA (Italian sausage) since made the stuffed chicken from it, so taking every opportunity to taste it.


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